Mentorluk Programı

Bir araya gelmek bir başlangıçtır, beraberliği sürdürmek bir ilerlemedir, beraber çalışmak ise başarıdır.

Henry Ford

Ülkemiz genç nüfus yoğunluğu açısından çok şanslı bir ülke. Toplumumuzun yüzde 25’i, 16-22 yaş arasındaki gençlerden oluşuyor. Pekçok ülkenin en önemli sorunlarından birisi, genç oranının yetersiz oluşu.

Gençlik dün gündemdeydi, bugün gündemde, yarın yine gündemde olacak. Bir insanın gençlik dönemini nasıl geçirdiği, kendine ne oranda, ne tip yatırım yaptığı ne kadar önemli ise, gençliğin sorunlarına çözüm üretmeye çalışmak da bir o kadar önemli.

Hızla gelişen Dünya’nın, değerleri de hızla değişiyor. Dün oyuncak arabayla oynayan çocuklar bugün nasıl yapılır, nedir videoları ile yapan ve geliştiren olma kültürünü ilerletiyorlar. Kodlama öğreniyor ve araba yarışı oyunları, tasarım odaklı ürünler üretiyorlar.

Fakat yıllarca bir öğrenciyi zorunlu olarak bir düzene tabi tutarsanız önce liseye sonra üniversiteye hazırlan, test çöz derseniz, kişinin kendisini var edebileceği bazı kimliklerden alıkoymuş oluyorsunuz. Dolayısıyla kendini tanımlamakta güçlük çektikleri ve nereye gideceğini göremedikleri veya emin olamadıkları çok önemli bir süreç yaşıyorlar. Üniversite sıralarında kendini var edebilmek için ihtiyaçları olan kriterin akademik başarı olduğunu da hesaba katarsak kısıtlanmış kaldıklarını söylemek mümkün.

Üniversiteden mezun olduktan sonra da ne yapacağıyla ilgili yanıt arayan, harekete geçmek isteyen gençler için; onlara rehberlik etmek, mümkün olabildiğince yollarına ışık tutabilmek üzere 2012 yılında devreye aldık Mentorluk Programımızı. Fikirlerinin en açık, en zinde, en verimli yaşanması gereken çağlarında yanlarında olmak için...

Mentorluk Programımız aracılığı ile bursiyerlerimize kişisel gelişimlerinin desteklemelerini, öğrendiklerini paylaşmalarını ve öğrenmeyi hayat boyu değerlendirmelerini, planları arasına almalarını aşılamaya çalışıyoruz.

Mentorluk Programı’mızın temelinde nitelikli, metodolojik bir yaklaşım yatıyor. Sürecin başında Anadolu Vakfı bursiyeri olan mentee’lerimize güçlü ve gelişmesi gerekli yanları ile potansiyellerini ortaya çıkaran bir kişilik envanteri uyguluyoruz. Bu sayede güçlü yanlarını daha fazla kullanabilmelerini, gelişmesi gerekli yanlarını ise geliştirebilmelerini hedefliyoruz. Potansiyellerinin farkına varmalarına ve potansiyellerini performansa çevirmelerine mentorlarının desteğiyle aracılık ediyoruz.

Mentorları kim derseniz; zamanından veren, deneyimlerini aktaran, yol yöntem gösteren gönüllülerimiz. 2019 yılı gönüllü havuzumuzda Anadolu Grubu profesyonellerinin yanısıra TAYSAD-Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği üyeleri, Nielsen Türkiye çalışanları, Anadolu Vakfı mezunları ile gençlerimizi kişisel ve kariyer gelişim sürecinde desteklemek üzere dışardan bağımsız olarak katılan toplam 112 mentorumuz bulunuyor ve programımıza değer katıyor, güç aşılıyorlar.

Bursiyerlerimiz, güçlü ve gelişime açık yanları ve potansiyellerini,  bu özelliklerini nasıl kullanmaları gerektiği ile neye dikkat etmeleri gerektiği konusunda bu değerli profesyonellerden doğru geri bildirim alıyorlar.

Bir sene süren Mentorluk Programı boyunca Mentorluk desteği alan bursiyerlerimiz süreçte öğrendikleri bilgileri staj ve/veya işe giriş mülakatlarında kullanabiliyorlar. Farkındalık, gelişim ve aksiyon planlarında daha net olabilmeleri söz konusu oluyor.

Bir diğer önemli kazanımları ise kişilik envanterinde yer alan Holland Kişilik Temelli Meslek Yönelimi ile meslek gruplarına göre kişilik eğilimlerini öğrenme şansına sahip olabilmeleri.

Ayda en az bir kez yüz yüze görüşen mentor ve mentee’lerimiz bir yıl boyunca çeşitli etkinliklerde programdaki diğer mentor ve mentee’ler ile birarada bulunma imkanına da sahip oluyorlar.

Tüm bu çalışmalar neticesinde 7 Yıldır çok güzel hikayeler biriktirdik...Toplam 777 bursiyerimiz bu programdan istifade ederek yılda bireysel 372 saat mentorluk desteği almakla birlikte 86 ayrı firma gönüllüsü mentor desteğiyle toplam 54.000 saat üzerinde destek verdik. Programın katkısı ile gençlerin yol aldığına birlikte şahit olduk. Risk ve fırsatları iyi analiz edebilmelerini sağlayarak, daha doğru kararlarla ilerlediklerini gözlemledik.

Programımıza en başından beri inanan ve destek olan Yönetim Kurulu Başkanımız Tuncay Özilhan ise gençlere yatırım yapılması gerektiğine olan kuvvetli inancıyla her zaman yanımızda.

Birlikte öğrenilen, karşılıklı eğitilen ve sürekli kendini yenilemeye araç bir programı 7 yıldır sürdürürken, bir gencin hayatında fark yaratma gayretine destek veren her bir gönüllümüze candan teşekkürlerimizle...