Yönetim Kurulu Başkanı Mesajı

İçinde bulunduğumuz pandemi süreci, yaşayan nesillerin benzerini deneyimlemediği bir kavram olarak karşımıza çıktı. Sadece ülkemiz için değil, tüm insanlık için çok zor ve çok ciddiye alınması gereken bir süreçten geçiyoruz. İnsanlar, bir yandan sevdiklerinin ve kendilerinin sağlığını düşünürken diğer yandan işlerinin ve yaşam şekillerinin sürdürülebilirliği için ekonomik ve sosyal sorumluluklarını yerine getirmeye çalışıyor. Yaşamlarımız pek çok anlamda sekteye uğradı. Pandeminin derinleştirdiği ekonomik problemler ve yıl boyunca dünyanın dört bir yanında yaşanan doğal afetler de insanlığın ve var olan sistemlerin sürdürülebilirliği ile ilgili sorgulamalar başlattı. Henüz nereye varacağını tüm detayları ile kestiremediğimiz bu süreci hala belirsiz ama kesinlikle çok büyük değişimlere yol açma potansiyeli olan bir dönem olarak nitelendirebiliriz.

Bunca sorunla yüzleştiğimiz böylesi bir süreçte sosyal dayanışma kavramı konusunda farkındalık artarken, bu yönde yapılan çalışmalar da hiç olmadığı kadar öne çıktı. Dünyamızın ve paydaşlarımızın sürdürülebilirliğini, sadece sivil toplum kuruluşlarının değil, tüm kurumların, bireylerin ve devletlerin öncelikli sorumluluğu olarak görmek durumundayız. Bir yandan pandeminin ilerleyen süreçlerine ve bunun beraberinde getirebileceği değişimlere karşı hazırlıklı olurken, bir yandan da geleceğimiz için hayati olan üretim ve eğitim gibi temel altyapılarımızda aksaklıklar oluşmasını engellememiz gerekiyor. Bu noktada da her türlü sosyal girişim ve her türlü kurumsal vatandaşlık örneği ayrı bir değer kazanıyor. Grubumuzun tüm şirketleri ve sosyal kuruluşları bu süreçte ellerini taşın altına koydular. Anadolu Grubu olarak hem milli dayanışma hem de şirketlerimizin gerçekleştirdiği projeler için önemli miktarda kaynak ayırdık. Devletimiz, kurumlarımız ve toplumumuz ile el ele vererek, üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirerek, yardımlaşarak, paylaşarak bu zorlu dönemleri hep birlikte geride bırakacağımıza inanıyoruz.

Anadolu Vakfı olarak, 40 yılı aşkın süredir insanımızın ve toplumumuzun sosyal gelişimini odağa alan, yaşam kalitesini yükselten çalışmalar yürütüyor, sosyal etkisi yüksek projelerimizle toplumumuzun yarınlarına yatırım yapıyoruz. Bugüne kadar eğitim kurumu, yurt, spor salonu, hastane ve sağlık ocağı olarak kullanılan 50’nin üzerinde eser yaptırdık.  Toplumun nabzını tutarak ihtiyaçları tespit etmeye çalışıyor, başta eğitim ve sağlık olmak üzere insanımızın ihtiyaç duyduğu alanlara yönelik yenilikçi ve öncü uygulamalar geliştiriyor, her geçen gün kapsamı genişleyen projelerimizle yüzbinlerce insanın hayatına dokunuyoruz.

Eğitim alanında sağladığımız 30.000’den fazla bursun yanı sıra, bu alanda hizmet veren tüm paydaşlara dokunmaya, projelerimizle eğitim sistemimize her alanda destek olmaya çalışıyoruz. Pandemi sürecinin bir gerekliliği olarak dijital platforma taşıdığımız eğitimlerimiz ve Türkiye’de seçkin bir noktaya gelen mentorluk programımız ile bursiyerlerimizi bu süreçte de desteklemeye devam ediyoruz. Yine dijital platforma taşıdığımız ve artık sosyal girişimcilik alanında ülkemizin önde gelen projelerinden biri halini almış olan Değerli Öğretmenim projesi ile de Türkiye’nin dört bir yanındaki öğretmenlerimize ve eğitim alanında çalışan yöneticilerimize ulaşmaya devam ediyoruz. 51 ilde artık 166.000’den fazla öğretmene ulaşmış ve her geçen gün büyüyen projemizle, yenilikçi ve sürdürülebilir çözüm üretimi için çalışıyoruz.

Sağlık alanında da Vakfımız, Sağlıkta Sosyal Sorumluluk projemiz ile kurulduğu günden bu yana 50 binden fazla ihtiyaç sahibi hastaya toplamda 650 binden fazla bedelsiz sağlık hizmeti sağladı. Yine Vakfımız çatısı altında faaliyet gösteren Anadolu Sağlık Merkezi ile dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmaya pandemi sürecinde de kesintisiz devam ediyoruz. Sektörde birçok alanda referans merkezi kabul edilen hastanemiz bugüne kadar 65 ülkeden hastaya hizmet sundu. Hastanemizin hizmet kalitesinin alanında kabul gören pek çok uluslararası sertifika ve akreditasyonla tescillenmiş olmasının haklı gururunu yaşıyoruz.

İyi eğitimli ve sağlıklı nesillerin yetişmesi, ülke olarak geleceğe emin adımlarla ilerleyebilmemiz için olmazsa olmazımız. Bugün içinde bulunduğumuz zorlu süreçlere rağmen güçlü bir şekilde ayakta kalmayı başaran yapılara, organizasyonlara ve devletlere baktığımızda yenilikçiliği ve inovasyonu destekleyen, kendini gelişmelere göre yeniden tasarlayan bir kültüre ve değişimlere karşı esnek bir altyapıya sahip olduklarını ve bireylerini de bu yönde eğittiklerini görüyoruz. Hem teknoloji hem de dünyanın her alanda sürdürülebilirliği ile ilgili sorunlar bundan sonra daha büyük değişimleri de beraberinde getirebilir. Sistemlerimizde köklü değişiklikler olabilir, yaşam şekillerimiz, iş modellerimiz tamamen farklılaşabilir. Yeni nesillerimiz bambaşka mesleklerde çalışmak durumunda olabilir. Geleceğin dünyasına toplumumuzu güçlü bir şekilde taşıyabilmenin yolu altyapısı sağlam bireyler yetiştirebilmekten geçiyor. Ama bunu sağlamak için de şu an hepimize hem eğitim sistemimizin gelişimi hem de sosyal dayanışma anlamında büyük bir sorumluluk düşüyor.

Biz Anadolu Vakfı olarak, gençlerimizin yoluna ışık tutma, toplumumuza fayda sağlama, insanımız için değer üretme misyonlarımızdan ödün vermeden çalışmalarımıza devam edeceğiz. Gönüllülerimizin de desteği sayesinde, toplumda pozitif etki ve kalıcı değerler oluşturabilmek için yaptığımız çalışmaların etkisi her geçen gün artıyor. Kurucu değerlerimizden aldığımız ilham ve hayatına dokunabildiğimiz insanların başarı hikayelerinden aldığımız motivasyonla çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdüreceğiz.

Tuncay Özilhan

Anadolu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı