Başkandan Mesaj

İnsana yatırımı esas alarak yola çıkan vakfımız Anadolu Vakfı, 2017 itibarı ile 37. yılını geride bırakmaktadır. Anadolu insanına eğitim ve sağlık alanında hizmet sunmak amacı ile Anadolu Grubu’nun Onursal Başkanları Sn. Kamil Yazıcı ve Sn. İzzet Özilhan’ın 1979 yılında kurmuş oldukları Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı, 37 yıllık döneme ellinin üzerinde kalıcı eser, 26  bin burs ve birçok sosyokültürel projeyi ve hizmeti sığdırdı.

Vakfımız, sağlıkta sosyal sorumluluk projesi ile 2016 yılı boyunca 6,5 milyon TL harcayarak sağlık konusundaki çalışmalarıyla, çocuk, engelli ve yaşlı bireyler başta olmak üzere binlerce kişinin tıbbi yardım almasına destek oldu. 2005 yılından bu yana ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza Sağlıkta Sosyal Sorumluluk Projesi ile karşılıksız olarak 112 binden fazla muayene, 9000 ameliyat olmak üzere toplamda 460.000’e yakın sağlık hizmeti sağlandı. Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları, engelli rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri olmak üzere, kaymakamlık sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, sivil toplum kuruluşları ve ilçe belediye başkanlıkları ile koordinasyon halinde çalışmalarını sürdürdü. Bu bağlamda 2014 yılında başlatılan “Sağlıklı Çocuklar Mutlu Yarınlar Projesi” ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı korumasında; çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarında kalan çocuklar, gazi, şehit çocukları ve ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına ulaşılmıştır.

“Sağlığın Merkezi” olma vizyonu ile 2005 yılından bu yana Türkiye’de dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmaya odaklanan Anadolu Sağlık Merkezi, Hasta Odaklı Bakım yaklaşımını Planetree Bronz Akreditasyonu ile tescilledi ve Planetree Hasta Odaklı Bakım Bronz akreditasyonunu Türkiye’de alan ilk, dünyada ise bu akreditasyonu almış 18 hastaneden biri oldu. Her yıl ABD’de Johns Hopkins Medicine ile afiliye olan hastanelerin bir araya geldiği “Partner’s Forum”da hem hasta güvenliği kategorisinde yapılan çalışmalarda hem de kategoriden bağımsız olarak yapılan bütün çalışmalar arasında güvenli cerrahi sürecine uyumu artırma projesi ile birincilik ödülü aldı. Anadolu Sağlık Merkezi, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Medikal Turizm 2013 Değerlendirme Raporu’na göre, bir önceki yılda da olduğu gibi, Türkiye’de en fazla yabancı hasta ağırlayan hastane oldu. Hastanemiz ayrıca sağlık sektörü kategorisinde Türkiye’nin en büyük 500 kuruluşu arasında gerçekleştirilen hizmet ihracatlarına göre yapılan sıralamada 3. sırada yer alarak ödüllendirildi.  Kemik iliği naklinde, 2016 yılında yapılan 227 nakil ile toplamda 1.500’e yakın tedavi gerçekleştirdik. Mart 2015’te hizmete açtığımız Meme Merkezi gibi meme kanseri tedavisinde kadınların ihtiyaç duyabileceği tüm tedavi alanlarındaki uzmana tek noktadan ulaşmasını sağladığımız uzmanlık alanlarını geliştirmeye devam ediyoruz.

Halkımızın refahını artırmak ve ülkemizi çağdaş ve tam anlamı ile ileri bir sanayi ülkesi haline getirebilme yolunda en önemli husus, toplumumuza çok iyi eğitilmiş, araştırmacı, muhakeme yeteneği ve özgüvene sahip, donanımlı, çağdaş bireyler kazandırılmasıdır. Bugün dünyamızda çağdaş bir birey olabilmenin yolu insanlık tarihinde geliştirilmiş olan bütün insani değerleri anlamak ve bu değerlere sahip çıkmaktan geçer. Eğitim alanında başarı çıtası yüksek ülkelere baktığımızda, göze çarpan önemli faktör, öğretmenlerin en başarılı öğrenciler arasından seçiliyor olmasıdır. Kaliteli öğretim gücü oluşturmak için, öğretime en iyi adayları çekmek ve öğretmenlik mesleğinin prestijini arttırmak ve değerlerini hatırlatmak önemlidir.

Biz de “Değerli Öğretmenim” Projemizi, ülkemizin fedakâr öğretmenlerinin daha fazla araştıran, sorgulayan, sadece eğitim alanında değil tüm toplumsal sorunlara duyarlı, çözüm üreten, gerek milli ve manevi değerleri gerek evrensel değerleri dikkate alan bir kimlik kazanmalarına katkı sağlamak amacı ile 2013 yılı sonunda başlattık.  2016 yılı sonu itibarı ile hedeflerimizi aşarak 22 bin öğretmeni eğitim ve yarışmalar ile aktif olarak projemize dâhil ettik. Projemiz kapsamında, ‘sosyal girişimcilik’ alanında öğretmenlerimizin temel eğitmenlik ve koçluk becerilerini geliştirdik. Bu alanda yeni öğretmenlerin de yetişmesine ve proje sayesinde edinilen sosyal girişimcilik alanındaki bilgi ve becerilerin diğer öğretmenlere aktarılmasına destek olduk. Bu projemiz ile eğitim alanında sosyal girişimcilik kavramının ülke geneline yayılmasına öncülük etmekteyiz. Rol model durumundaki öğretmenlerimiz, öğrencilerin de sosyal girişimcilik üzerinden ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasında bir fark ve farkındalık yaratmalarını sağlayacaklardır.

Ülkemizin gelişmesinde, kalkınmasında, önemli görevler üstlenmekte olan kadınlarımıza, gençlerimize ve onları yetiştiren öğretmenlerimize katkımız artarak devam edecektir.

Bursiyerlerimize maddi manevi destek olmayı  bu yıl da sürdürdük, deneyim kazanacakları staj olanaklarını geliştirdik. Grubumuzun değerli yöneticilerinin katkısı ile uygulamaya aldığımız ve “Modern Çağın Bilgeliği” olarak adlandırılabilecek Mentorluk Programımız 2016 yılında da artarak ve gelişerek sürdürülmüştür. Bir insanın sahip olabileceği en önemli iki unsuru, zamanını ve deneyimle değerlenmiş bilgisini gençlerimiz ile paylaştığımız mentorluk çalışmalarında hem tecrübemiz hem de nitelikli metodolojik yaklaşımımız ile artık Türkiye’de seçkin bir noktaya ulaşmış bulunmaktayız.

İstanbul Kalkınma Ajansı hibe programı çerçevesinde başlatılan ve kadınlarımızın toplumda hak ettikleri yeri alabilmeleri için, ekonomik  bağımsızlıklarını hedefleyen “Gelişen İstanbul’un Değer Yaratan Kadınları” projemizi,  bu projeye özel gerçekleştirdiğimiz ‘girişimcilik mentorluğu’ süreci sonunda başarı ile tamamladık. Grubumuzun temel yaklaşımı çerçevesinde kadınlarımıza her açıdan destek olmayı sürdüreceğiz.

Anadolu Grup şirketleri çalışanları ile el ele verip, eğitimde sosyal sorumluluk projesi kapsamında başlattığımız ‘Okusun da Büyüsün’ kitap kampanyası ile yurdun her köşesine binlerce çocuğa ışık tutmaya çalışıyoruz. Anadolu Efes Spor Kulübü’nün başlatmış olduğu ve özünde sporun kardeşlik, kardeşliğin de paylaşmak olduğu “Bir Kitap da Sen Getir” kampanyasıyla kitabı olmayan birçok okul ve kütüphaneye ulaşılmaya devam ediliyor.  Anadolu Efes basketbol takımının kütüphaneler haftasına denk gelen maçları için, seyirciden bilet almak yerine taraftarlarına getirdiği kitapla maç izleme imkânı tanıması sonucunda vakfımız, toplumun da bu sosyal sorumluluk projesine katılımını sağlamıştır. Gelen tüm kitaplar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır.

Vakfımız güven, şeffaflık, ortak akıl ve insana yatırım gibi temel değerleri esas alarak tüm paydaşlarımız ile birlikte sürdürülebilir toplumsal değer yaratmak üzere Grubumuzdan aldığı güç ve destek ile gelecekte de ülkemize hizmet etme misyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdürecektir.

Saygılarımla,

Tuncay Özilhan